nuffy ads

surie wan
Nak share resepi ni...

udang kalo masak apa pun..mmg sy hantu bantai.. sekilo tu boleh makan sorang... tp yang menariknya.. waktu mula-mula preggy... sangat alergik ngn udang... mmg tak nak makan langsung.... tp skang dah masuk minggu 32.. dah datang balik dah minat nak makan udang... hehehe

sekarang dah melelat pulak dah cerita pasal  menda lain.. sedangkan nak cerita pasal resepi.... ini versi basah.... bukan yang kering yang ada telur bagai tu......


BAHAN-BAHAN:
500 GM/ 1KG Udang (ikut suka)
200ML susu isian sejat (susu cair) *200ML ni setengah tin susu sejat yg 400g
1 tangkai daun kari
5 biji cili padi di potong-potong (kalo tak nak pedas, boleh guna 1 biji cili merah besar) 
100gm BUTTER 
garam, gula secukup rasa

Cara membuatnya:
1. panaskan minyak dalam kuali (minyak hendaklah betol-betol panas).
2. goreng udang hingga kemerahan.. (jangan terlampau garing, nanti tak sedap...). asingkan
3.  panaskan kuali (kuali baru), masukkan butter... apabila butter dah cair dan berbuih, masukkan susu sejat/susu cair..... kacau hingga sebati dan pekat.. kalo nak lagi sedap.. boleh juga tambah nestum atau oat.. kalo nak plain pun boleh.....
4. kendian, masukkan garam, gula, cili padi udang dan daun kari tadi.... gaul hingga sebati
5. siap.. dan hidang.. ^_^

nota kaki: kalo tak pekat, sy tambah tepung jagung sikit ..gula tak tambah pun sebab susu sejat tu kadang-kadang ada yang dah manis...

selamat mencuba... ;) 
Labels: , edit post
3 Responses
  1. tq 4 resepi ya..hehhehe...suka butter prawn..sllu wat nkkeringjk..xdalh sllu glak..hehheh..kak su2...gni mok ngkah pc mcm top of ur blog ya owe??? ads nuffnang ya juwak..kmk bluring3x lh.......plzzzzz...hehheheheh


  2. Mrs. Honey Says:

    hehehe..senang jak ya... kitak kena polah pic yg kitak mok letak ya ikut size header... leh carik di internet. dhya kitak tukar la kat setting. pasal nuffnang ya.. kitak kena register ngn nuffnang.com... dhya tunggu sidak upgrade kitak jadi glitter.. so kitak kena paste html sidak berik kat blog kitak


  3. dh reg kak....tp xda ny mdh yg glitter2 ya.....hehhe...nk nama ada slow tok eh..ye lh lmbt nk faham...huhu...


Post a Comment

thanks for ur time dear..