Jom Simpan!

by - 3:46 PM

Perasan tak korang, kebanyakkan org muda zaman sekarang nampak banyak duit? 
ingatlah ya, orang yang kaya biasanya  dia lebih  banyak menyimpan di masa muda
dan perhatikan orang muda yang kaya adalah hasil daripada simpanan bapanya
jelas?
jika ada yang kaya dengan usaha sendiri itu bermakna dia seorang yang berjimat
tak percaya? cuba selidik :)
 tengah sesibuk blogwalking... terjumpa satu blog.... tips dia beri sangat bersesuaian dengan jiwa sy.. heehe tp mmg berhasil kalo nak follow ... 

Read & Follow
cara menyimpan duit yang berkesan bagaimana?

1) buka akaun ASB
semua orang tahu kan ASB tu bagus untuk simpanan masa depan? jadi start la simpan mulai sekarang (tp kalo simpan hujung bulan, amik awal bulan.... takde hasil la kawan...)

2)buka 1 akaun rahsia,
rahsiakan daripada sesiapa pun meskipun daripada suami/isteri , boyfriend ataupun girlfriend.Akaun itu untuk anda, jaminan diri anda , andaikata anda mempunyai teman hidup yang kerjanya menghabiskan duit anda je tak ke naya?(read:anda teraniaya,susah),haaaa itulah kepentingan 1 akaun rahsia =)

3)jangan guna lebih daripada pendapatan
kalau gaji anda cuma rm5000 janganlah guna macam gaji anda rm7000, kalau macam tu sampai bila pun anda tak dapat simpan.. =-='

4)jangan apply banyak kad kredit
jangan ikut trend sangat, kawan pakai kredit kad sepuluh anda pun nak sepuluh,
hello sedara itu kad hutang , esok lusa kena bayar. berpada-pada okey, apply satu je cukuplah (latih diri bayar cash)

5)simpan  sekurang-kurangnya 10% daripada gaji anda setiap bulan
kenapa 10%? kalau gaji anda kecil maka 10% tu okay la, kalau gaji dah berjuta lemon sukahati anda la nak simpan berapa banyak pun kan? (10% nampak besar?? mulakan dengan simpan 5% dulu)


6)simpan dalam bank, jangan simpan dalam tabung
bukan tak tahu diri sendiri macam mana kan? tangan siapa tak gatal tengok duit banyak?dan jangan apply atm card untuk bank tersebut buat buku je, automatik duit selamat. sebab? anda lebih malas beratur panjang untuk keluarkan duit daripada cucuk kad atm yang sememangnya mudah tu :)


7)kurangkan aktiviti yang boleh menghabiskan duit
seperti wayang, karoke, bowling, kan lebih baik anda bersenam? :)(tak pun bercucuk tanam, kalo umah atas langit.. tanam je dalam bekas botol dynamo)


 p/s: lepas simpan jangan pedulikan terus duit tu.. anggap je anda dah buat belanja shopping... nanti dah tgk duit banyak dalam akaun... mmg tak sia-sia oooo

You May Also Like

1 comments

  1. BTUL LA KT KTK SUE, KMK PUN ADA JUGAK BACA MESTI MENYIMPAN DR AWAL.HEHEHE, KDG2 LPS SIMPAN MESTI KOREK LAGI..

    ReplyDelete

thanks for ur time dear..

Follow My Instagram