Pengalaman Bersalin yang ke-3

by - 4:19 AM



Salam



Lama betul dah blog terbengkalai.... Seiring dengan perkembangan semasa, bertambah banyaknya media sosial, dah tak terkawal nak monitor yang mana satu....



Eh tersasar pulak dari tajuk..;)



As usual, due date kali ini 27.07.2015- sama tarikh hari lahir puteri sulung kami Amani.... Kehamilan kali ini mmg luar jangkaan, bayangkan kandungan kali ini hanya disahkan bila dah masuk minggu ke 17! Itupun hanya ikutkan sahaja kiraan mesin scan.



Di rumah, di opis, pening memanjang. Usah cerita lah... Saban hari minta tolong kekawan di opis urutkan kepala buang angin kononnya... Kebetulan geng lain ada juga simptom

Pening yg sama.... So mmg tak sangkarable la mengandung..;) panjang kisah nya kalau nak dicoretkan di sini....



Mommy pendekkan lah hingga hari bersalin ya...



14.07.2015 (Selasa)

Daddy start cuti raya keesokkan harinya, so niat balik kampung di miri tgahri atau petang sebb daddy amik halfday...mommy dh start cuti 13.08, itupun atas saranan KB sebb dia tengok condition mommy yang ala tanker besar dah rosak.. Hehe ikutkan hati mmg tak

Nak cuti lagi! Sebb kalau daddy cuti sekali isnin mmg dah balik miri ahad lepas



0400am-mcm biasa bangun sahur temankan daddy n nenek makan.... Lepas tu mommy sambung tido... Tapi mlm tu, mmg tak leh tido. Gelisah sesangat, kiri salah ke kanan salah....



Daddy p kerja as usual, mommy mandi, lepas tu tengok ada lagi lebihan bahan buat kek kat almari.. Semak punya semak, boleh buat kek lapis masam manis.... Yang seronoknya kali ini, semua kek yg dibuat semua last minit decision, lepas tu ada je bahan tertinggal mcam org baru belajar buat kek!



1000 am-masih lagi melapis kek dengan jaya nya.... Tapi pelik kek jadi keras semacam.... Mcm kurang menjadi semua kek tahun ni... Hehe time ni perut ok je.. Tak sakit tak de tanda nak bersalin apa...

utk kek kali ini pun meragam jugak. huhu mmg ank lelaki yg dikandung... tu yg semua x menjadi kot.....



1100 am- abang call cakap sampai dr miri, tujuan abg dtg nak tolong bawakan kereta i10 balik miri..

Nanti senang mommy nak pakai keta di sana... So p terminal bas, drive n amik... Time ni perut dah rasa lain... Keras kejap kejap dalam jarak 15-20 minit... Mommy cool lagi... Sampai rumah mak dah lapiskan separuh dr adunan... Nampak la mak dah tak sabar nak balik miri beraya.. Beg baju, kotak semua dah tersusun depan pintu umah...



1230 pm- call daddy, tanya dia balik pukul berapa, katanya halfday.. Perut mmg dh start sakit.. Masuk tandas nak tengok ada blood show x.. Sebb yg sebelum Ni dua2 anak ada tanda ni.... Mak sarankan p cek di hospital ..nanti terberanak on the way mcm engko! hehehe. So sementara tunggu daddy sampai.. Mommy packing baju nak balik kampung...



1:00pm - mommy dan daddy gerak p BMC ( bintulu medical centre)..

Mmg smpat jumpa DR LIm sebelumnya sebb takut terberanak di bintulu in case tak sempat di miri bersama DR LEE MCMC.

Jam ni semua klinik pakar tutup, so we decide pg terus bahagian O& G .Tp ini kali pertama berurusan dengan BMc, so kami p kaunter pertanyaan, "miss, kmk sa nak beranak lah" jawab pompuan kaunter-"naik ktk ke tingkat 3 jak..."



Naik tingkat 3, jumpa lagi kaunter. "I rasa nak bersalin", org kaunter- "masuk ke wad bersalin di dalam, belok kanan, ada kaunter sia"..
Adeh! Kami berdua tersenyum sama sendiri, banyak betul kaunter.. Sampai kaunter maternity, (kaunternya kecil je, satu meja L, mcm pusat kumpul staff je).. "Nurse, kmk rasa mcm nak bersalin"

So nurse tanya "since when u sakit?" Mcm biasa la, takkan mummy nak jawab "baru je", kalau jawab cenggini kompom diorang suh balik... Hehe so my answer "since 10 am tadi.. Tp currently makin kuat...."


Midwife (aka general manager), ok jom masuk labour room kita cek.. On mesin monitor baby, perut semua tampal apa ntah,

"Eh! Ya kamu ada contraction, n sangattt kuat... Muka kamu rilex je.. Kalau ikut bacaan mmg sangat sakit n u boleh reques Epi atau etonox"...
Mommy-" yakah? Ok lagi sakit ni... Dulu lagi sakit... "



Midwife- i cek bukaan ya, dulu u beranak lambat ka cepat?



Mommy- 1st baby admit 1pm delivered 4pm, 2nd baby admit 7am, delivered 7.30am.. Wow! Hebat boleg ingat semua ok...;)



Midwife- uitt.. Around 2cm to 3 cm sudah. U nak doktor mana? Lim atau Lau??

Nasib baik mommy dh pernah cek dgn dr lim.. So mmg sebut dr lim



Mommy- yakah? Sempat tak saya balik miri???



Midwife- ish! Mana sempat kalau based on ur experience.. Tp u tanya Dr lim nanti ok...😅



2.15pm- Dr Lim sampai, teruscek bukaan, 6cm! Midwife terkejut! " eow surie, mana boleh u nak balik miri, sangat cepat ok!"


Dr Lim kata beri ubat berak dulu, n rilex.. Dia kata tunggu saja... Mommy x puas hati, i will deliver so fast doc.. Based on previous experience.... Dr Lim kata boleg i keluar sekejap ka??? Sekejap sahaja...

"No! Mmg i dh rasa nak deliver betul2! "

Dr Lim masukkan jari lagi, owh surie! Ur baby on his way!!

"See! I told u so" 😅😅😆😅

"Surie, follow all my instruction... Push.. Stop... Push... Stop... N last push...."

Zup zappo zuppp zapppp

"Surie, previously sapa dr yg jahit??"
"Dr lee di MCMC, y??"
"Sgt kemas dan cantik jahitan dia. Ok now i nak tekankan ur perut sikit so u senang nk berpantang nanti..."

Maksud dia tekan tu, Dr keluarkan darah yang ketul-ketul besar mcm
Daging dr perut kita....kata org tua2 mcm lebihan bantal utk baby baring waktu masih dlm perut....

Lepas jahit, than my 1st handsome baby boy pun diletakkan dalam dakapan........

Tamat.....

Ni baby boy dh berusia 8 bulan.. Baru siap karangan mommynya




-Posted using BlogPress from my i6s

You May Also Like

0 comments

thanks for ur time dear..

Follow My Instagram