duit EPF/KWSP buat bayar ansuran rumah

by - 9:00 PM

salam

rata-rata yang jumpa blog ni buat pencarian atas nama pengeluaran epf,

buat sekian kalinya, minggu lepas mommy pergi temankan encik hubby buat pengeluaran epf untuk kali kedua ..... kali pertama cik hubby buat withdrawal waktu nak buat KEPALA rumah .. downpayment umahlah! time tu mommy masih lagi mencarum.. so both buat pengeluaran bersama.....

kali ni... mommy follow buat cukup syarat je.. iyeke laki aku ni buat withdrawal buat bayar insuran umah... hahahaha (p/s: ayat propa je ni... trust my hubby 150%)

ok.. untuk makluman, kita dah boleh kuarkan duit eof buat bayar bulanan umah kita... yang kita dok bayar bulan-bulan dekat bank tu... bila dah pakai duit epf ni, duit yg kita salu bayar bulan-bulan tu boleh la disimpan atau buat persiapan nak beli barang rumah ke.. nak buat renovation umah ke... bergantunglah kepada berapa jumlah simpanan AKAUN 2 yang ada dan berapa sebulan

sebagai contoh, kitrang punya monthly payment umah RM1560. Akaun 2 cik hubby adala dalam 15000 sebagai contoh... so kita bahagikan 15000/1560= 9.61 (anggaran dalam 9bulan)..jadi pihak epf akan kuarkan duit kita untuk buat bayar umah tadi untuk 9 bulan sahaja... kalo bayar bulan kita rm150 sahaja.. lagilah heaven, dekat setahun tu tak yah bayar umah......

untuk prosedur kali ini agak mudah ye tuan tuan dan puanpuan... memandangkan ini pengeluaran kali kedua, jadi beberapa dokumen tak perlu lah nak sediakan... antara yang  dibawa:

1. MYKAD (SANGAT PENTING)
2.  Penyata Kira-kira Pembiayaan Perumahan (yg ini request dari pihak bank tempat kita berhutang beli umah tu. mcm kitrang PUBLIC Bank- PRINT STATEMENT NI PON KENA BAYAR RM20 UOLLS! Pandai kan bank buat duit) - penyata ni kena ikut standard yg epf nak.. kalo tak sama, sia-sia je hantar permohonan nanti kena reject uolls
3.buku depan bank/ penyata bank yang ada no akaun korang (bank yg dilantik oleh EPF semestinya)

itu je ye.. borang-borang yang epf letak dekat web diorang tu nando dipakai!!! penat je print.. skang semua elektronik ye dik!

ok ada lagi satu pesanan ya, kalo mmg tak pernah langsung buat pengeluaran, tolong bawak dokumen dibawah:


1. MYKAD (SANGAT PENTING)
2.  Penyata Kira-kira Pembiayaan Perumahan (yg ini request dari pihak bank tempat kita berhutang beli umah tu. mcm kitrang PUBLIC Bank- PRINT STATEMENT NI PON KENA BAYAR RM20 UOLLS! Pandai kan bank buat duit) - penyata ni kena ikut standard yg epf nak.. kalo tak sama, sia-sia je hantar permohonan nanti kena reject uolls
3.buku depan bank/ penyata bank yang ada no akaun korang (bank yg dilantik oleh EPF semestinya)
4. s& p /SNP UMAH 

 UNTUKproses bayaran mmg cepat uoll... kitrang submit application pada 25/05/2015 pagi jam 10.... EPF dh buat payment kepada pihak bank pada 27/05/2015... amacam??? pantas kan???

ok.. satu lagi ye.. banyak benor pesanan... untuk duit buat bayaran ansuran bulanan ni, kita boleh pilih nak mintak bank in ke akaun kita atau bayar terus kepada pihak bank... saranan makcik yang bijak ni, suh la bank p bayar terus ke bank... kang ada yg pakai duit ribu raban tu buat beli barang lain... manusia skang ni bukan leh nampak duit lebih sikit.. mula la nafsu serakah berbelanja tu nak berubah.... hehehehe

 tapi ada juga kes yg tak leh nak masukkan duit ke dalam akaun pengeluar... SEBAB: peminjam ada membuat tunggakan bayaran bulan... maksudnya, ada la terskip bayar umah bulan-bulan.. dengan ini secara otomatik, epf akan masukkan terus ke dalam akaun loan kita......


ok lah... sekian sahaja la omelan makcik untuk hari ini.. semoga dapat memberikan manfaat.. terima kasih....



You May Also Like

11 comments

  1. Duit kwsp dikreditkan trus ke akaun personal ke?

    ReplyDelete
  2. mohd faizal ianya bergantung ke atas semakan epf terhadap pembayaran bulanan rumah kita sebelum pengeluaran.. jika tiada tunggakan, duit akan dimasukkan ke akaun personal, tetapi jika berlaku tunggkan, epf akan mbyar secara bulanan terus ke akaun bank dengan menggunakan cek

    ReplyDelete
  3. untuk kes puan berapa lama statement baki pinjaman tu boleh dapat dari pihak bank? puan apply dekat kwsp mana ya? macam agak pantas dia buat payment. terima kasih.

    ReplyDelete
  4. EN ALAN, epf mana-mana pun sama.. sebab diorang apply dalam sistem. mmg ikut prosedur dan tarikh yang diorang beri. macam kami, kami tak dapat cash duit tersebut ke dalam akaun, sebaliknya epf kreditkan terus kedalam bank yang memberi pinjaman, sy buat di bintulu sarawak. baki pinjaman bank saya amik dari bank tempat kami buat pinjaman.

    ReplyDelete
  5. Salam puan. Sy inginkan kepastian..kalu nk apply kali ke 2 xperlu bawa s&p ye? Hny mykad dan pnyata baki shj? Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak perlu bawa s&p agreement utk kali kedua. Cuma bawak statement loan jer. Sbb rekod kita dah ade sbelum ni kat epf.

      Delete
    2. tq sebab tlg jawab. tp bagi kes saya hari tu, pegawai kwsp tu mintak juga. katanya untuk lampiran je

      Delete
  6. Puan..berapa bulan perlu tunggu utk pengeluaran ansuran kali kedua?macam sy bayaran ansuran rumah rm1550 sebulan, tpi ac 2 saya baru ada dlm rm4k..adakah saya boleh buat permohonan pengeluaran?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. kalau baru ada 4k, mungkin dapat bayar untuk 2 bulan sahaj., mcam tak berbaloi je utk kita gunakan terlalu awal

      Delete
  7. salam puan..
    kalau mcm saya... nk buat pengeluaran bulanan... tp rumah dlm construction lg ... boleh apply x.. tp dh start bayar... dlm 1450...

    ReplyDelete
  8. salam puan..
    kalau mcm saya... nk buat pengeluaran bulanan... tp rumah dlm construction lg ... boleh apply x.. tp dh start bayar... dlm 1450...

    ReplyDelete

thanks for ur time dear..

NEWSLETTER

Follow My Instagram