TRIP: Hong Kong 2013 tanpa Travel Ejen plus Bajet

by - 11:18 AM

Tarikh: 2 Disember 2013- 5 Disember 2013 

1. Airline-Air Asia (kalau mampu, naik airlines lain ye)

Bintulu-Kuala Lumpur- Hong Kong = RM2090

AirAsia ticket 3 Person
Return Promo plus
Luggage 30kg depart/40kg arrival plus bevarage for 3 of us.
Length of Journey- 3hrs 40 Min
p/s: LCCT sangat la terukss suasananya sekarang... sangat jauh nak dibandingkan dengan Apot Hong kong even naik low cost carrier.... TILL DATE MEI 9 2014.. SKANG DAH KLIA2.. CANTIK WOOO BERBALOI NAIK aa DARI mAS

2. Accomodation-
Hotel California, (2 langkah je masuk stesen MRT YE!)
Tsim Tsa Tsui, Hong Kong (kawasan ni mmg di tengah tengah bandar hong kong, mcam area bukit bintang la..)
Booking dr malaysia-rm883.( book tru Agoda.com)
Sampai Hong kong, sangat terkejut!  bilik tersangatlah sempit untuk masukkan Amani plus beg...
Nak tak nk kitrang upgrade lagi bilik ke 3 og dan tambahan lagi 900hkd (untuk 3 malam) ....
SO FAR UNTUK BILIK DIA OK.. bilik mandi ada pemanas, siap ada pemanas dalam bilik sebab sejuk hongkong time kitrang pegi.. siap tak PERNAH ON aircond sebb mmg sejuklah sesangat time ktrang dtg ni
Tambahan-RM382.20
Total-RM1265.20

3. Duit Bekal  - Time kitrang pergi kadar tukaran ialah RM42= 100 HKD. Dan kali ini kami travel mmg bawak CASH ONLY! TANPA guna credit card (sebb dah full buat bayo tiket flight n hotel). dahtu tak aktipkan langsung ATM Card untuk pakai di obersea (ini mmg tak patut tak buat!! )

dan kitrang tukar RM3500 = 8,333hkd! hambik kau.. dahtu kitrang divide la 4000hkd sorang laki bini n berharap akan survive.. ;)

p/s: tukar sesiap di MALAYSIA! tukar di hongkong- kitrang try rm100- jadi 240 hkd je!

duit ni mmg keseluruhannya untuk:
  • pengangkutan (semua bayar pakai OCTOPUS CARD YE!)
    • MRT
    • Star Ferry
    • double decker bus
    • TRAM
    • teksi (tak naik langsung pun di HK)
  • cenderahati- wajib beli dalam Disneyland sebab sangat cantik dan awesome walaupun agak mahal
  • shopping PERSONAL(barang-barang merepek macam perfume... hehehe)
  • keluar masuk Tourist Spot yang berbayar
    • Disneyland Hong Kong- 450hkd utk adult/ below 3years free
    • Maddame Tssusade Hong Kong
    • The Peak
    • Sky Terrace

4. Makan Minum- kitrang anak beranak berjaya untuk tak beli apa-apa pun makanan sepanjang jenjalan kecuali hari terakhir sebab nak habiskan Dollar Hong kong. Mummy pack kan beras, makanan tin, plus nesvita, 3 in 1, air kotak segala buat bekalan. PERCAYALAH! Ini sangat menjimatkan sebb duit makan kat kedai leh buat beli benda lain! bajet tapau dari Malaysia =RM100.


5.TOTAL:RM 6955.20 

kalo saya rajin, nanti saya buat detail post pasal perjalanan di sana... kalo rajin.......
- Posted using BlogPress from my iPhone

You May Also Like

0 comments

thanks for ur time dear..

NEWSLETTER

Follow My Instagram