Pengalaman Beli rumah pertama kali...

by - 3:19 PM

Sharing is caring kan? catatan ni buat simpanan peribadi jugak. mana la tau ada rezeki lain nak beli kali ke-2, ke3, ke 4.. bla...bla.. bla... hehehe

ok jom start!

p/s: entri ini sangat panjang.. jangan baca kalo tengah sibuks...


Booking deposit 
 1. sediakan booking fees. kitrang haritu, kena book dengan bayaran RM2000. Dan Alhamdulillah, rezeki baru masuk dan mampu la membayonya even kira macam berebut je nak amik rumah tu.
2. harus diingatkan, booking fees ni berlainan la ikut pemaju, ada yang mintak takat RM500 je.. ada jugak yg pernah kami dengar mintak 10% dari harga rumah yang dijual.
3. Booking fees ni kira macam mmg kita nak sgt  beli la umah tu. belum lagi kita tau loan kita tu akan lepas atau tak.
4. untuk pengalaman kami, pemaju ni siap kata, kalo loan u lepas, diorang akan deduct dari booking fees tu. maksudnya, kalo mcm rumah kami tu RM 368,000. MINUS booking fees RM2000, So loan yang kami kena buat ialah RM366,000. BEGITULAH YA.

 TP NI kalo anda loan 100%. macam kitrang, kitrang buat loan 90% sahaja.

5. yang seronoknya time kitrang booking tu, pemaju dah siap kata, kitarang akan dapat kitchen cabinet free, tiles whole house free smpai ke carporch, plus bathroom semua dah decorate semua. plus! kitrang siap boleh pilih design, color segala macam!! besst kan?
6. ok, mungkin ada persoalan, kalo loan tak approved macam mana. bila loan anda kompom dah tak approved, pergi semua bank mmg reject, nak tak nak, pemaju akan pulangkan duit booking itu. 

lepas tu....... kita p buat loan plak!

Dokumen untuk pemohonan loan
lepas dari bayar deposit n isi form...
kene sediakan dokumen semua...
kalau kate umah 2 nama...then 2-2 orang pon kene sediakan..
1] slip gaji 3 bulan (kitrang haritu ada bank mintak sampai 6 bulan)
2] penyata terbaru kwsp
3] bank statement
4] ic
berkenaan dengan pemilihan loan ni, kita ada banyak pilihan. sapa yang kerja gomen tu,boleh la try mintak loan gomen bahagian perumahan. selain itu, apply loan konvensianal atau islamik. ada leh apply kat banyak banyak bank. kendian bandingkan mana yang terbaik dan termampu anda nak beri komitmen tetiap bulan.
nak loan umah ni untuk bayar balik bukan macam nak loan kereta. lainlah anda tu anak tauke balak kaya, umah leh beli cash je kan...
pengalaman kitrang haritu, kitrang takde la pergi dari bank ke bank. ejen-ejen bank ni yang sibuk pon pang call siang malam suh set appoinmt buat loan kat bank diorang. 

dan akhirnya kami memilih pinjaman perumahan islamik dari Public Bank. 

Loan Bank dan Lawyer
1.Untuk proses mendapatkan loan ni, sangat-sangatlah bergantung kepada kredit peribadi anda. kalo anda banyak sangat loan sebelumnya, mungkin ada lama sikit. kami berdua haritu, dalam masa seminggu je dah  dapat offer letter. Alhamdulillah.

2. Dan harus diingatkan, terdapat jugak geng-geng kami yang mengambil masa 1-2 bulan untuk mendapatkan kelulusan dan pinjaman perumahan.

3. memang berbeza2 peratus faedah dan care pembayaran setiap bank... offer memang lain2...ade banyak baik dan buruknyer jugak...kiteorang carik yang mane loan ley pergi tinggi supaye pembayaran deposit dan kos guaman dapat dikurangkan dan jugak peratusan faedah yang rendah...

4. Setelah bank offerkan pinjaman mereka, anda hanya ada masa sebulan sahaja untuk membuat pertimbangan. kalo lambat, anda kena lah buat permohonan baru dari proses awal lagi. 

5. lepas anda dah setuju, barulah perjanjian belirumah dahal guaman akan dibuat dan ditandatangani. kalo anda senyap je tanpa ada respon kepada pihak bank, otomatik lepas sebulan bank akan membatalkan tawaran tersebut, 

OKAY! MUMMY DAH CAKAP SIAP SIAP KAN ENTRY NI SANGAT PANJANG! SEBAB NAK KASI INGAT BALIK DAN BUAT AYAT LAGI



Sales n purchase agreement [SnP]
 1. selesai dah pilih bank mana yang nak dibuat loan, diorang akan sediakan SnP untuk ditandatangani. untuk perkara sebegini, ianya melibatkan peguam. peguam ni anda boleh pilih nak pakai lawyer carik sendiri atau pakai je lawyer bank tu.- kitrang hari tu pakai je lawyer bank yang merangkap sekali jadi lawyer pemaju.
2. tapi gitau awal, lawyer ni kena dua org yg berbeza. lepas tu, org bank akan call kita untuk datang tandatangan surat perjanjian, kalo SnP tu ada 100 keping muka surat, maknanya anda kena initial setiap muka surat tu smpai nak tercabut tangan. 


3. lepas tu derang akan buat salinan dan stamp duty-oleh pihak lawyer pulak..
mase nak tandatangan tu..
4.pihak pemaju pon ade lawyer nyer sendiri tau yang ko kene tandatangan once anda dah tandatangan ngan bank...haaaa..memang banyak urusan anda kene buat..

5. lawyer bank uruskan pinjaman perjanjian jual beli umah ni..
lawyer pemaju pulak uruskan pasal umah yang anda dah beli tu..
kire ape yang anda boleh claim atau tak biler berlaku ape2 sepanjang tempoh warranty umah tu...atau..ape yang anda boleh buat atau tak kat umah anda tu..
walaupon anda kate ko beli sendiri umah tu..tapi anda belum tentu ley suka2 hati nak buat umah tu bengkel kereta ker..kedai ker..atau anda tak ley suke2 hati nak tambah atau pecah..haaaa....anda ley kene saman tau...

6. haaa...agreement ni semua pulak..
tetap perlukan duit...
tuk lawyer pemaju..tak mahal sangat...stamping...copy agreement tu semua mungkin dalam Rm2-3 ratus..ni anda kene bayar cash...- dan disebabkan kos lawyer untuk pemaju ni murah, pemaju kitrang beli umah tu beri free je! so no need to kuar any extra money!!!

7. Tetapi, ada tetapinya tuk lawyer pinjaman bank..agak mahal..ley cecah Rm3-4 ribu...ni kire yuran guaman..

pinjaman dan bayaran yuran guaman
1. ade pemaju cover sampai 100% loan...
ade yang hanyer 90%
2. kalau cover 90% tu..anda kene bayar ar dulu yang lagi 10% tu sebelum ko kuarkan duit epf...[pilihan sendiri]
sebab nyer...biler anda dah ade SnP agreement tu jer baru ko ley buat permohonan tuk kuarkan duit epf tau...
3.kalau cepat orang tu buat..cepat ar anda dapat..
macam kiteorang..SnP tu siap sebelum loan diapply lagi!! punya kompiden pemaju tu loan kitrang ni akan approved.. nasib baik cepat je proses loan.

4. anda kene tau...lebih tinggi deposit...lebih rendah ar bayaran bulanan..macam tu ar sebalik nyer..

5. yuran guaman pulak- ade yang ditanggung oleh pihak bank dengan masukkan sekali dalam pinjaman anda tu..-nampak macam lebih mudah..tapi maknenyer loan anda akan bertambah...
selalunyer yuran guaman dalam 2-3 ribu jugak dan mungkin lebih..bergantung pada jumlah loan rumah tu...

6.tapi ade yang kene anda bayar sendiri...so tanyer betul2 dulu pada pihak bank yang andamohon pinjaman tu samaada die akan masukkan sekali atau anda kene bayar cash sendiri..supaye senang anda nak sediakan duit awal2...

7. biler dah setel bayar..setel SnP..copy pon anda dah dapat...
anda hanyer tunggu surat tuk pembayaran sampai..



pembayaran rumah
1.ade sesetengah bank...kite hanyer perlu mule bayar biler rumah dah siap dan kunci dah dapat..so tak beban sangat...
selalu nyer orang kerje kerajaan ar akan dapat benefit tu...
atau loan nyer dalam mase yang singkat...contoh 20 tahun jer..

2. tapi kebiasaannyer...kite dah mule bayar balik pinjaman umah tu dari muler2 umah tu di buat mengikut peratusan...
dari2 start pilling...naik tiang...letak bumbung...pasang tingkap..masuk api air..sampai ar siap sepenuhnyer...

3.macam nilah, anda tengok umah tu dah naik 10%...
haa..waktu tu ko dah kene start bayar..bukan full..
mungkin 2-3 ratus jer..
dan setiap kali umah tu siap mengikut peratus..
so..bayaran bulanan pon akan bertambah..
sampai ar umah tu siap sepenuhnyer.
baru anda kene bayar full...

contoh kalau umah anda Rm250 ribu...
[tapi anda jangan hengat anda bayar takat tu...
lepas interest bagai..loan anda boleh cecah sampai hampir setengah juta tau..!!]
jadi...kali pertama anda kene bayar sebelum umah tu siap...
mungkin dalam Rm450-600 sebulan..
lepas tu akan bertambah lagi setiap bulan antara Rm50-100 dari jumlah sebelum tu...
sampai ar umah anda siap..waktu tu anda mungkin dah kene bayar Rm1000 lebih sebulan dan kekal sampai 3 tahun [ikut perjanjian dan bank]
dan akan bertambah mengikut interest lepas tu...

tapi kalau harge umah rendah...
kurang dari Rm 200 ribu...bulanan tak akan cecah Rm 1000 pon...


kalau proses ni semua berjalan cepat..
ley setel sebelum umah baru anda tu naik..kire ok..
tak perlu bayar sekali banyak..
bayar sikit2 ikut peratus...

tapi kalau mase proses ni masih tak settle2 lagi..
dan pulak umah anda dah naik separuh..
hah...penin ar anda..sebab biler settle jer semua..
gedebuk ko kene bayar lebih mahal sikit..
contoh..umah dah naik 60%..dan ikut perjanjian ko kene bayar lebih kurang 5% dah dari jumlah loan...
beribu gak ar..kalau anda tak bayar..anda tak dapat kunci biler umah dah siap..
lagi haru...



nak ingatkan ..ni bergantung pada interest bank dan perjanjian awal..
jadi sebelum anda setuju tuk tandatangan loan tu..
anda tanyer betul2 berape bulanan anda kene bayar..dan biler nak start bayar...
supaye anda lebih bersedia..
ikut pengalaman kitrang, kitrang dah start bayar 5-6 bulan selepas perjanjian. umah baru naik 10% time tu. dan kami suami isteri sepakat untuk buat bayaran penuh. sebabnya, nak membiasakan diri kami membuat perbelanjaan berhemat. takdelah terkejut sangat nanti dah start nak bayar penuh, belanja bulanan macam takde beli umah. tak ke naya...ramai jugak geng yang sama beli, just bayar interest sahaja atau ikut seperti catatan di atas.

untuk 3 tahun pertama, umah kami sebulan RM1544....

amacam?? complicated tak???? hehehe.. begitulah ceritanya

untuk entri ini, mummy banyak merujuk jdi sini. lagi detail penerangannya. 

sekian



semoge Allah terus memudahkan urusan...aminnn...



p/s: ini catatan peribadi, nukilan untuk rujukan peribadi. moga jangan ada yg kata nak menunjuk atau meninggi diri.....


You May Also Like

25 comments

  1. Su, thank for sharing... Good info. Free item mcm yg kitak pdah ya kitchen kabinet semua ya, sik semua pemaju merik nak owh... Rugi2...hmmmm

    ReplyDelete
  2. Liyana,

    yup sik semua dapat free item macam ya.. dah la sekali utensil dalaman juak nya berik.. worth rm500. plus tile n flooring sigek rumah boleh pilih n carporch semua siap tiling... bernasib baik juak la

    ReplyDelete
  3. tq kak sharing..sngt berguna utk sye wat rujukan...=)

    ReplyDelete
  4. tenkiu sharing..info yg berguna.

    Rahsia Mudah Hamil :
    http://www.honeyonnee.com/search/label/Kesuburan%20Suami%20isteri

    ReplyDelete
  5. tq info.sgt berguna coz rumah yg nk dibeli same cara bayaran nye dgn puan. memg cara ni complicated cikit n berisiko bg saya la.huhu

    ReplyDelete
  6. tq info.sgt berguna coz rumah yg nk dibeli same cara bayaran nye dgn puan. memg cara ni complicated cikit n berisiko bg saya la.huhu

    ReplyDelete
  7. thanks a lot for your info..u described it in a very cooool way.. help me soooooooo much. Alhamdulillah

    ReplyDelete
  8. Hi,

    Kamek dah loan housing loan via Public Bank. Then, after byr installment ngan developer, trus dapat kunci. Almost 1 year dah dapat kunci, but until now dak bank sik pernah call or nyuruh kmk bayar loan rumah. Apa hal ho? Kamek mok pegi check kat bank but they seems to pass the case here and there. Yg kamek takut, klak ada jak bayaran ya tertunggak beribu-ribu.. Sedangkan sik pernah dapat surat or call dari bank pasal loan rumah ya. Wonder juak kamek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myra.. Mungkin bank belum disburse duit ke akaun developer.. Mcm mekrang sentiasa diupdate sidak dveloper yg sidak mntak duit dr bank.. Boleh double check dengan developer juak

      Delete
  9. Thanks for ur info..tapi kes saya mcm terbalik...laywer developer yg mahal..almost 8k..after 50% discount sbb rumah pertama pun 4k...dengan bank dalam 3k....after 50% seribu lebih...yg bank absorb dlm loan..tapi developer kena bayar cash..pening juga cari cash..sebab developer hanya bayarkan snp saja...tak cover disbursement n stamping. Then..apa2 gift pun tak dapat huhu

    ReplyDelete
  10. hi lady myra, better double check with lawyer and bank n developer gine.. or else takut rekod ccris kelak ngaco.. susah nak buat pinjaman lain gik kelak...

    daya, ada yang mcm tu.. lawyer developer lagi mahal... tp kena baca betul-betul agreement tu.. bila kita guna lawyer developer. kadang kadang agreement tu berat sebelah.. waktu tandatangan page agreement, baca satu persatu tau.. gift pun kita depend on developer.. ada yang mmg generous bebetul

    ReplyDelete
  11. Very detailed explanation.. good... public bank home loan is the best to opt for.. as of now.. http://www.imoney.my/home-loan/public-bank

    ReplyDelete
  12. Yup betul tu..public bank offer paling best...but if yg islamic tu banyak type kan...i tak suka yg consep ABBA tu.. Pergi kat pb bank web tu boleh baca detail mana yg sesuai untuk kita...for me untuk rumah baru dari devaloper better choose yg offer pb terbaru tu ..klu tak silap i-equity . Konsep MM. Konsepnya bank punya shere 90% ,buyer 10%.. Klu rumah baru tu Bermasaalah spt rmh terbengkalai ke, pembeli masih boleh cancel pembelian...berbanding type conventional pembeli terikat...klu tak silap sye mcm tu lah konsepnye... Jemput lah ke blog adikchiek.blogspot. (But bru je start tulis part beli rumah lelong, and next time i akan update pengalaman beli umah subsale yg tngh dlm proses) tq

    ReplyDelete
  13. Seronok kan dpt merasa rmh sendiri . X pyh nk byr sewa lg .

    sedara mare atau kengkwan kt cni yg nk bt loan bole la contact

    0125322705. Die keje

    wawasan

    Mane2

    .

    berhad

    Malaysia

    ade kt semua negeri

    Sarawak . Klu nk info lebih cket bole la Google name company

    details lg bole jumpe tros ngan somi saye area kl n selangor. Time kasih: )

    ReplyDelete
  14. info yg sgt menarik , btwy if ade sape2 yg nk bt loan rmh or personal loan ke bole la tgk page ni dulu http://hudacogy.blogspot.com/

    ReplyDelete
  15. Boleh sik terangkn dgn details pakej public islamic bank yg ada? Mcm kmk yg mula keja tok prefer fixed rate tp dlm masa yg sama suka juak dgn flexi loan. Mohon pencerahan.

    ReplyDelete
  16. hafiz,

    fixed rate-kadar adalah tetap interestnya sehingga kita tamat bayaran loan, flexi loan- ada turun naik .. bank akan naik atau turun kan mengikut apa yang telah ditetapkan oleh bank negara atau sidak bank sendiri

    ReplyDelete
  17. Do you need Personal Loan?
    Business Cash Loan?
    Unsecured Loan
    Fast and Simple Loan?
    Quick Application Process?
    Approvals within 24-72 Hours?
    No Hidden Fees Loan?
    Funding in less than 1 Week?
    Get unsecured working capital?
    Contact Us At :majidvijahlending@gmail.com
    Website http://oceancashmj.com
    Phone number :+1-6474-864-724 (Call/Whats app)

    LOAN SERVICES AVAILABLE INCLUDE:
    ================================
    *Commercial Loans.
    *Personal Loans.
    *Business Loans.
    *Investments Loans.
    *Development Loans.
    *Acquisition Loans .
    *Construction loans.
    *Business Loans And many More:

    LOAN APPLICATION FORM:
    =================
    Full Name:................
    Loan Amount Needed:.
    Purpose of loan:.......
    Loan Duration:..
    Gender:.............
    Marital status:....
    Location:..........
    Home Address:..
    City:............
    Country:......
    Phone:..........
    Mobile / Cell:....
    Occupation:......
    Monthly Income:....

    Contact Us At :majidvijahlending@gmail.com
    Website http://oceancashmj.com
    Phone Number:+1-6474-864-724 (Call/Whats app)

    ReplyDelete
  18. Apakah Anda membutuhkan pinjaman untuk membayar tagihan, mengembangkan bisnis skala kecil atau menengah Anda? Ibu Elizabeth Louis Pinjaman Perusahaan memberikan kesempatan untuk membuat impian Anda menjadi kenyataan dengan memberikan pinjaman kepada individu swasta atau pemerintah dan Perusahaan dengan tingkat bunga 2% untuk awal untuk setiap jumlah yang dibutuhkan dan dengan jadwal pembayaran yang fleksibel. Hubungi Ibu Elizabeth Louis untuk LOAN Anda hari ini melalui email: elizabethlouisloancompany@gmail.com atau hubungi hotline kami +15022653621

    ReplyDelete
  19. Salam... Nak tanye...
    Kalau kita dah booking rumah.
    Tiba-tiba ada masalah dan nak cancel walaupon loan lulus.
    Deposit RM500 sahaja. kita kena bayar denda 10% dari harga rumah atau hangus duit booking 500 sahaja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. SALAM EN ZUL. Boleh try rundingan dulu dengan developer kata nak kansel, n kalo dia tak nak berikan semua 500 tu, at least berilah separuh ke. deal dulu bebetol, kalo dia kata burn duit, mmg burnn. untuk denda 10% tu tak adala.

      Delete
  20. Saya pun dalam proses nak beli rumah pertama. Ada jumpa 2 projek perumahan. yang 1st undercon harga rumah rm328k. pemaju kata semua fees free (pendek kata absorb dlm loan hihii...)hanya bayar 10% deposit saja. pemaju ke-2 ni rumah dah siap, harga dalam rm305k, cuma bayar deposit, MOT & loan fee (kena tambah dlm rm5K lg). S&P free... saya kurang faham part bayar MOT & loan fee tu. Ada sesiapa boleh terangkan? TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahniah puan terlebih dahulu. untuk menjawab persoalan puan, sy rasa molek puan rujuk link artikel yang saya share ni. secara terpinci dia akan terangkan, http://www.starproperty.my/index.php/articles/investment/are-you-financially-ready-to-buy-a-house-in-malaysia/

      Delete

thanks for ur time dear..

Follow My Instagram