Growth Spurts/Pecutan Pertumbuhan

by - 1:41 PM

 Sekarang sy seorang mummy, blog ni pun dah beralih la ke arah blog yang bersifat keibuaan sikit.....hehehe nanti lain hari sy beralih angin plak menjadi blog merapu plak... ada informasi menarik yang sy jumpa di sini... kerna Amani pun pernah mengalaminya 2 kali setakat ini...tulisan di bawah sy culik dari Pakar Laktasi Malaysia. tak di ubah agar takda informasi yang berubah....

 “Growth Spurt” ataupun “Pecutan Pertumbuhan” atau macik2 ckp “beralih haribulan”. Time ini selalunya takde angin takde ribut baby akan  meragam sepanjang hari. Kdg2 papa pun boleh tension and gelabah, betul tak? Jgn panik! Baby bukan kena sampuk. Kalau check perut baby x kembung jgn pulak susah hati fikir benda lain. Memang inilah perkara biasa anak2 kecil esp yang baru masuk 10 hari, 3 minggu, 1 bulan, 3 bulan, 4 bulan, 6 bulan, 9 bulan (mengikut umur baby + – ). Tubuh baby memerlukan lebih bnyk susu dan baby perlu sampaikan hakikat ini pada breast mamanya. Dia sdg menghantar signal dgn menghisap lebih bnyk dr biasa, atau cerewet dr biasa dan sedang memberitahu tubuh mama supaya hasilkan lebih susu utk perkembangan tumbesarannya. Dan tubuh anda akan hasilkan lebih bnyk susu pd hari-hari berikutnya (jika anda menyusu baby lebih kerap pd hari ‘mengamuk’ nya).
Mama jgnlah runsing. Tubuh anda pasti dpt menyediakan bekalan secukupnya. Anda hanya perlu beri peluang, perhatikan tanda-tandanya ~ maksud saya disini bila anda lihat baby hendak menghisap dgn lebih kerap, pastikan anda memberi baby peluang itu. 

PLEASE mama, dont offer any nestum/food (For baby below 6 months) formula milk or pacifier (puting getah tiruan) kerana ini definitely akan menghalang baby menyampaikan mesejnya kepada breast si mama. Ini akan menyebabkan gangguan kitaran supply & demand anda and menyebabkan baby akan semakin lapar dan susu mama mula kering/kurang.. Sila rujuk kitaran permulaan susu formula versi Sarakids di SINI.

Penting disini utk mama tidak panik unless baby ada menunjukkan ciri2 yang tidak normal dr kebiasaannya seperti menangis sehingga biru kehitaman atau apa2 yang dianggap “bukan dlm kes growth spurt”. Ya-lah mama, u know ur baby better than others =)

You May Also Like

2 comments

  1. pasal isu nie, rasanya kmk pun ada perasan yg si kecik isya kt umah nie, ada masa die, xpnh ckup nk mnum susu. kalu dh merengek tue, dukung dgn papa die pun xnak, mmg dgn kmk jak. beri susu terus diam,...hehehe

    ReplyDelete
  2. pasal isu nie, rasanya kmk pun ada perasan yg si kecik isya kt umah nie, ada masa die, xpnh ckup nk mnum susu. kalu dh merengek tue, dukung dgn papa die pun xnak, mmg dgn kmk jak. beri susu terus diam,...hehehe

    ReplyDelete

thanks for ur time dear..

NEWSLETTER

Follow My Instagram